Proeven


Wijnen
Languedoc en het aangrenzende Roussillon vormen samen, met 360.000 hectare, ’s werelds grootste wijngebied. Slechts 25.000 hectoliter mag de naam Pic Saint Loup dragen. Er wordt echter veel meer geproduceerd. De resterende wijn krijgt dan de naam Coteaux du Languedoc of wordt beschouwd als Vin de pays de Montferrand of als tafelwijn. Pic Saint Loup is alleen geldig voor rode en rosé wijnen.

Kazen 
De Edammer, Beemster en Reypenaer kunnen thuisblijven. Frankrijk is rijk aan overheerlijke kazen. Van het massief Margeride tot de Causses, van de Cevennen tot het plateau van Aubrac, de kazen uit Lozère zijn een voorbeeld van de diversiteit en het karakter van de streek waar ze werden bereid. Vers of gerijpt, afkomstig van de koe, het schaap of de geit, hun karakter en hun variëteit passen zich aan aan de smaken en mogelijkheden. Het geheim van de Tome, de Bleu des Causses of de Pélardon zit hem natuurlijk nog altijd in de kwaliteit van de melk! De Pélardon: een kaasje met een smaak van hazelnoten en geitenmelk, dat vers en smeuïg, halfbelegen of belegen wordt verkocht. Dit beroemde geitenkaasje wordt geproduceerd van de Cevennen en de natuurgebieden in de Lozère, de Gard en de Hérault tot aan de Montagne Noire en de Hautes Corbières in de Aude.

Op de markt van Sommieres worden regionale producten aangeboden. Het proeven van oesters, met een glas witte wijn, op de markt is heel gewoon.


Vis en schelpdieren 
In de keuken van de Languedoc-Roussillon wordt veel met schelpdieren, oesters, mosselen, platschelpen en venusschelpen gekookt. De Middellandse-Zeevissen komen veelvuldig voor op de kaart. Denk aan rode tonijn, goudbrasem en zeewolf.

Fruit en groenten
  • Kersen uit Céret
  • De aardbeien van Nîmes
  • De reinette en de zoete uien 
  • Kastanjes uit de Cevennen 

Zout van de Camargue
Op de uitgestrekte vlakten van de Camarque wordt het Witte Goud geoogst. De fleur de sel wordt verkocht in kleine ronde busjes voorzien van de naam van de zoutwinner en is op alle tafels in de Languedoc-Roussillon te vinden. Dit topklassezout past uitstekend bij een gegrilde stierenrib, een zeewolf uit de Golf van Lion of verse tomaten uit de groentetuin.

Het groene goud
De olijf, de koningin van alle culinaire gerechten, combineert heerlijk met basilicum, tijm, rozemarijn, laurier en bonenkruid. Een olijfolie die rechtstreeks uit de Gard komt is de olijfolie van Nîmes. De olie bestaat voor 65% uit de Picholine-variëteit. Dit zorgt voor een licht bittere smaak. Wanneer de olijfolie nog jong is proeft u er een peper- en groentearoma in.